>> 10 JAAR SBWH <<

In 2022 viert de Stichting Brugwachtershuisjes het 10-jarig bestaan.

In het kader van dit jubileum voeren we dit jaar een aantal jubileumgesprekken. Gesprekken met personen en organisaties die in het bestaan van de stichting een belangrijke rol hebben gespeeld, op dit moment een bijdrage leveren aan het herbestemmen van brugwachtershuisjes of zij die een uitgesproken visie op het toekomstige gebruik van brugwachtershuisjes hebben. Alles om mooie verhalen op te halen die passen binnen de viering van 10 jaar Stichting Brugwachtershuisjes.

Daarnaast organiseren we dit jaar SPOT ON! Een lichtkunstproject waarbij we in elke provincie een brugwachtershuisje willen voorzien van een dichtregel dat als lichtkunstwerk het huisje uitlicht. De buurtbewoners, betrokkenen en de (stads)dichter zullen in co-creatie de dichtregel componeren, een lichtkunstenaar zal deze regel vervolgens ontwerpen, produceren en aan, in of om het huisje monteren.


Jubileumgesprekken over de rol en belang van 10 jaar Stichting Brugwachtershuisjes


SPOT ON! projectpagina https://www.brugwachtershuisjes.nl/projecten/spot-on/

SPOT ON! updates

 • SPOT ON! verlicht in twaalf steden brugwachtershuisjes [Persbericht] – 20 december 2022
  Met het onthullen van SPOT ON! Maastricht is het licht- en dichtkunstproject van de landelijke Stichting Brugwachtershuisjes voltooid.
 • SPOT ON! brugwachtershuisjes verlicht [8] – 26 november 2022
  Halverwege – met het onthullen van het brugwachtershuisje bij de Abel Tasmanbrug in Utrecht zijn we halverwege alle onthullingen in het kader van ons SPOT ON project.
 • SPOT ON! brugwachtershuisjes verlicht [7] – 7 november 2022
  LANDELIJK PERSBERICHT lancering SPOT ON!
 • SPOT ON! brugwachtershuisjes verlicht [6] – 29 oktober 2022
  We naderen de onthulling van de eerste lichtkunstwerken. De afgelopen tijd zijn de (stads)dichters samen met omwonenden, passanten en andere betrokkenen aan de slag gegaan met het schrijven van de gedichten, passend bij de betreffende brugwachtershuisjes, de architectuur, de omgeving en de beleving van de buurt.
 • SPOT ON! brugwachtershuisjes verlicht [5] – 7 oktober 2022
  ‘Niets is wranger / dan de voorbijganger’ Dit schreef Edwin de Voigt over het brugwachtershuisje bij de Zaagmolenbrug in Rotterdam. Hij is één van de twaalf dichters die voor SPOT ON! een toepasselijke regel dichten.
 • SPOT ON! brugwachtershuisjes verlicht [4] – 8 september 2022
  Om dit project te realiseren hebben we jouw hulp nodig. Je kunt de stadsdichters inspireren door met ons te delen wat het brugwachtershuisje in jouw stad voor jouw betekent
 • SPOT ON! brugwachtershuisjes verlicht [3] – 7 september 2022
  “Wat zou jij met zo’n schitterend brugwachtershuisje doen?”
  Aan de Open Monumentendagen op 10 en 11 september 2022 doen zes brugwachtershuisjes mee die ook onderdeel zijn van ons project  SPOT ON!
 • SPOT ON! brugwachtershuisjes verlicht [2]28 augustus 2022
  “Voor de dichter vormt de input als inspiratie voor een dichtregel die in het huisje getoond zal worden.”
  In elke provincie zal SPOT ON! de aandacht richten op een brugwachtershuisje. In overleg met de eigenaren zijn er inmiddels 10 huisjes geselecteerd.
 • SPOT ON! brugwachtershuisjes verlicht [1] – 5 juni 2022
  “Wat gaat er voor jou verloren als het brugwachtershuisje in jouw buurt verdwijnt?”
  Deze vraag stellen we komende zomer in het kader van het project SPOT ON! aan omwonenden en wijkorganisaties in twaalf steden in het land.