SPOT ON! brugwachtershuisjes verlicht [2]

28 augustus 2022

Van de Catharijnebrug in Haarlem, de Plantsoenbrug in Groningen, de Anthoniebrug in Den Bosch, de Abel Tasmanbrug in Utrecht, tot de Leeghwaterbrug in Den Haag, de Schroebrug in Middelburg, de Zuidersluis in Almere of de Sint Servaasbrug in Maastricht, Vanaf al deze bruggen kijk je vanaf november uit op een bijzonder verlicht brugwachtershuisje met een toepasselijke dichtregel.
In elke provincie zal SPOT ON! de aandacht richten op een brugwachtershuisje. In overleg met de eigenaren (gemeenten, provincies of Rijkswaterstaat) zijn er inmiddels 10 huisjes geselecteerd.

SPOT ON! is een project ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van de Stichting Brugwachtershuisjes waarin we laten zien wat het effect en de betekenis van herbestemming van brugwachtershuisjes is.

Vanaf september worden omwonenden, (wijk)organisaties en iedereen voor wie het brugwachtershuisje van betekenis is, uitgenodigd om deze betekenis in woorden uit te drukken en mee te geven aan de dichter die in het kader van SPOT ON! gekoppeld is aan het betreffende brugwachtershuisje. In een aantal steden zal de start van dit participatieproces worden afgetrapt tijdens Open Monumentendag (10 en 11 september) in andere steden zullen er andere sessies worden georganiseerd.

Voor de lokale dichter vormt deze input als inspiratie voor een dichtregel die in of aan het huisje getoond zal worden. In samenwerking met Mothership is een kunstenaar geselecteerd die voor alle huisjes ’s avonds de dichtregel laat veranderen in een lichtkunstwerk.

Inmiddels zijn er in Groningen, Assen, Leeuwarden, Zwolle, Almere, Utrecht, Apeldoorn, Haarlem, Den Haag, Middelburg, Den Bosch en Maastricht samenwerkingen gestart, huisjes geselecteerd, lokale vrijwilligers en dichters gevonden die samen met ons SPOT ON! tot een succes willen maken. De voorbereidingen zijn in volle gang. Vanuit fondsen als het VSBfonds en lokale afdelingen van het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn bijdragen toegezegd, ook hebben gemeenten, provincies en andere instanties hun ondersteuning toegezegd in de vorm van subsidies en andere middelen.

Wil je ons helpen met SPOT ON!, een bijdrage leveren in jouw stad of met andere activiteiten van de Stichting, stuur ons dan een berichtje via spoton@brugwachtershuisjes.nl.