Oosterbrug

Herbestemde huisjes • Leeuwarden

Oosterbrug

Leeuwarden - Herbestemde huisjes

Bekijk Huisje
Card image cap

Oosterbrug

Leeuwarden

Herbestemde huisjes

SPOT ON! 

Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan wordt in dit brugwachtershuisje en – 11 andere Nederlandse brugwachtershuisjes – een poëtisch lichtkunstwerk gerealiseerd. In november en december 2022 kun je onder de noemer SPOT ON! de lichtkunstwerken bewonderen. Meer over dit project lees je hier SPOT ON! Leeuwarden.

De Oosterbug is de eerste elektrische basculebrug in Leeuwarden en ligt tussen de Oosterkade en de Wijbrand de Geeststraat over de Oosterstadsgracht bij het centrum van Leeuwarden. De brug en het bedieningshuisje zijn in Art Déco-stijl gebouwd naar een ontwerp van de directeur van Gemeentewerken Leeuwarden L.H.E. van Hylckema Vlieg. De originele brug uit 1925 is in 1997 gerestaureerd.

De onderbouw van het brugwachtershuisje is in gewassen grind-beton uitgevoerd. De in het zicht komende vlakken zijn zo afgewerkt, dat het beton zo goed mogelijk zijn natuurlijke staat vertoont. Hiertoe werd de bekisting reeds na een dag verwijderd en het cementhuidje dat de grindkorrels bedekte, weggezandstraald. Het is een gebouwtje op een zeszijdige plattegrond met vier lange zijden en twee korte. Behalve de zuidwestkant, die blind is, bevatten de zijden vierruitsramen,met originele teakhouten kozijnen. Het oorspronkelijke hang- en sluitwerk is deels bewaard. Het overstekende tentdak heeft iets ingezwenkte dakschilden en is belegd met dakleer.Middenop staat een schoorsteen. Brug en huisje zijn een rijksmonument, nummer: 516447.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Eigenaar: Gemeente Leeuwarden

Foto’s: Vincent Erdin

Card image cap

Buiksloterdraaibrug

Amsterdam

Net als het huisje op de Duivendrechtsebrug is het brugwachtershuisje op de Buiksloterdraaibrug ontworpen door...

Card image cap

Woubrugsebrug

Woubrugge

Het opvallende achthoekige huisje staat in het centrum van Woubrugge. De Woubrugsebrug loopt over de...

Card image cap

Zijlbrug

Leiden

De Zijlbrug is de brug in de drukke provinciale weg van Roelofarendsveen naar Leiden. De...

Card image cap

Oude Willemsspoorbrug

Rotterdam

Een leegstaand brugwachtershuisje langs het spoor. Midden in de Wijnhaven staat een markant leegstaand brugwachtershuisje...