Oosterbrug

Herbestemde huisjes • Leeuwarden

Oosterbrug

Leeuwarden - Herbestemde huisjes

Bekijk Huisje
Card image cap

Oosterbrug

Leeuwarden

Herbestemde huisjes

SPOT ON! 

Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan wordt in dit brugwachtershuisje en – 11 andere Nederlandse brugwachtershuisjes – een poëtisch lichtkunstwerk gerealiseerd. In november en december 2022 kun je onder de noemer SPOT ON! de lichtkunstwerken bewonderen. Meer over dit project lees je hier SPOT ON! Leeuwarden.

De Oosterbug is de eerste elektrische basculebrug in Leeuwarden en ligt tussen de Oosterkade en de Wijbrand de Geeststraat over de Oosterstadsgracht bij het centrum van Leeuwarden. De brug en het bedieningshuisje zijn in Art Déco-stijl gebouwd naar een ontwerp van de directeur van Gemeentewerken Leeuwarden L.H.E. van Hylckema Vlieg. De originele brug uit 1925 is in 1997 gerestaureerd.

De onderbouw van het brugwachtershuisje is in gewassen grind-beton uitgevoerd. De in het zicht komende vlakken zijn zo afgewerkt, dat het beton zo goed mogelijk zijn natuurlijke staat vertoont. Hiertoe werd de bekisting reeds na een dag verwijderd en het cementhuidje dat de grindkorrels bedekte, weggezandstraald. Het is een gebouwtje op een zeszijdige plattegrond met vier lange zijden en twee korte. Behalve de zuidwestkant, die blind is, bevatten de zijden vierruitsramen,met originele teakhouten kozijnen. Het oorspronkelijke hang- en sluitwerk is deels bewaard. Het overstekende tentdak heeft iets ingezwenkte dakschilden en is belegd met dakleer.Middenop staat een schoorsteen. Brug en huisje zijn een rijksmonument, nummer: 516447.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Eigenaar: Gemeente Leeuwarden

Foto’s: Vincent Erdin

Card image cap

Riedijksbrug

Dordrecht

Modern brugwachtershuisje met magnifiek uitzicht van ongeveer 2 m2 beschikbaar voor hergebruik. Het brugwachtershuisje is...

Card image cap

Stokvisbrug

Rotterdam

Brugwachtershuisje bij de Stokvisbrug nu in gebruik door modewinkel Clementi. Deze brug dankt zijn naam...

Card image cap

Spanjaardsbrug

Rotterdam

Een replica van een historisch brugwachtershuisje op zoek naar een nieuw initiatief. Sinds 1595 lag...

Card image cap

Abel Tasmanbrug

Utrecht

SPOT ON! Utrecht Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan wordt in dit brugwachtershuisje en –...