Ooievaarsbrug

Lege Huisjes • Schiedam

Ooievaarsbrug

Schiedam - Lege Huisjes

Bekijk Huisje
Card image cap

Ooievaarsbrug

Schiedam

Lege Huisjes

Toen de stroom van de Schie eind vijftiende eeuw verlegd werd, werd op deze plek een kleine houten brug gebouwd. In de tweede helft van de zestiende eeuw werd de Schie onderdeel van de trekvaartroute en kwam hier een opstapplek voor de trekschuit naar Den Haag. Sindsdien zijn er wel zeven nieuwe bruggen gekomen. Van houten dubbele ophaalbruggen, naar ijzeren dubbele basculebrug. Huizen werden afgebroken om de brug te verbreden. Noodzakelijk om het verkeer van de historische binnenstad naar de nieuwe wijken door te laten stromen. In de wederopbouwperiode werden brug en huisje vervangen. De huidige brug werd in 2016 grondig gerenoveerd.

Expeditie Natuurbrug
Voor dit huisje maakte Dagmar Haggenburg het ontwerp Expeditie Natuurbrug. Zij vertelt met haar serie ‘Weeds’ hoe mooi de natuur kan zijn die wij doorgaans als ongewenst bestempelen. Sinds 2018 speurt zij naar planten op de meest uiteenlopende plekken. Deze verzameling blijft groeien. Nieuwsgierig naar wat er inmiddels van de onkruidjes geworden is? Ga naar ze op zoek. Onder de foto’s op het huisje is hun vindplaats te lezen en volg de groei van de planten in de geveltuin.

Over de maker
Dagmar Haggenburg (1991) is in 2014 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda. De kern in haar werk is de verwondering over een behoefte van de mens om zijn omgeving vorm te geven. Haggenburg ziet Nederland als een landschap van individuen: uitgekozen, gedoogd of gecreërd door de mens. Ze gebruikt het medium fotografie om onze relatie tot de natuur te onderzoeken. Waarom waarderen we sommige vormen van natuur meer dan andere? En hoe leven we samen met andere levende wezens?

Een brug…je moet er voor openstaan…
Onder de brug is deze dichtregel van Wijbrand Boon, inwoner van Schiedam geplaatst. Alleen te lezen als de brug open staat…

Trekvaarten & Brugwachtershuisjes
Aan de kade is een informatiepaneel  geplaatst over de historie van de trekvaart in Schiedam. Dit is onderdeel van het project Trekvaarten & Brugwachtershuisjes dat Stichting Brugwachtershuisjes voor 15 huisjes in Zuid-Holland ontwikkelde.

Eigenaar: Gemeente Schiedam
Creatieve invulling: Stichting Brugwachtershuisjes i.s.m. Dagmar Haggenburg
Bouwjaar: 1949/1951

Foto’s: Gemeentearchief Schiedam, Stichting Brugwachtershuisjes, van de Reclame

Card image cap

Reineveldbrug

Delft

De Reineveldbrug, in de volksmond ook wel de Trambrug genoemd, is een basculebrug. De brug...

Card image cap

Catharijnebrug

Haarlem

SPOT ON! Haarlem Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan wordt in dit brugwachtershuisje en –...

Card image cap

Orthenbrug

Den Bosch

SPOT ON! Den Bosch Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan wordt in dit brugwachtershuisje en...

Card image cap

Beukelsbrug

Rotterdam

Op dit grote burgwachtershuis is een gedicht te lezen van Dirk Kroon. De brug, de...