Ooievaarsbrug

Lege Huisjes • Schiedam

Ooievaarsbrug

Schiedam - Lege Huisjes

Bekijk Huisje
Card image cap

Ooievaarsbrug

Schiedam

Lege Huisjes

Toen de stroom van de Schie eind vijftiende eeuw verlegd werd, werd op deze plek een kleine houten brug gebouwd. In de tweede helft van de zestiende eeuw werd de Schie onderdeel van de trekvaartroute en kwam hier een opstapplek voor de trekschuit naar Den Haag. Sindsdien zijn er wel zeven nieuwe bruggen gekomen. Van houten dubbele ophaalbruggen, naar ijzeren dubbele basculebrug. Huizen werden afgebroken om de brug te verbreden. Noodzakelijk om het verkeer van de historische binnenstad naar de nieuwe wijken door te laten stromen. In de wederopbouwperiode werden brug en huisje vervangen. De huidige brug werd in 2016 grondig gerenoveerd.

Expeditie Natuurbrug
Voor dit huisje maakte Dagmar Haggenburg het ontwerp Expeditie Natuurbrug. Zij vertelt met haar serie ‘Weeds’ hoe mooi de natuur kan zijn die wij doorgaans als ongewenst bestempelen. Sinds 2018 speurt zij naar planten op de meest uiteenlopende plekken. Deze verzameling blijft groeien. Nieuwsgierig naar wat er inmiddels van de onkruidjes geworden is? Ga naar ze op zoek. Onder de foto’s op het huisje is hun vindplaats te lezen en volg de groei van de planten in de geveltuin.

Over de maker
Dagmar Haggenburg (1991) is in 2014 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda. De kern in haar werk is de verwondering over een behoefte van de mens om zijn omgeving vorm te geven. Haggenburg ziet Nederland als een landschap van individuen: uitgekozen, gedoogd of gecreërd door de mens. Ze gebruikt het medium fotografie om onze relatie tot de natuur te onderzoeken. Waarom waarderen we sommige vormen van natuur meer dan andere? En hoe leven we samen met andere levende wezens?

Een brug…je moet er voor openstaan…
Onder de brug is deze dichtregel van Wijbrand Boon, inwoner van Schiedam geplaatst. Alleen te lezen als de brug open staat…

Trekvaarten & Brugwachtershuisjes
Aan de kade is een informatiepaneel  geplaatst over de historie van de trekvaart in Schiedam. Dit is onderdeel van het project Trekvaarten & Brugwachtershuisjes dat Stichting Brugwachtershuisjes voor 15 huisjes in Zuid-Holland ontwikkelde.

Eigenaar: Gemeente Schiedam
Creatieve invulling: Stichting Brugwachtershuisjes i.s.m. Dagmar Haggenburg
Bouwjaar: 1949/1951

Foto’s: Gemeentearchief Schiedam, Stichting Brugwachtershuisjes, van de Reclame

Card image cap

Koninginnebrug

Rotterdam

Brugwachtershuisjes binnen de slagbomen van de Koninginnebrug met kansen voor hergebruik. De brug over de...

Card image cap

Abel Tasmanbrug

Utrecht

SPOT ON! Utrecht Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan wordt in dit brugwachtershuisje en –...

Card image cap

Riedijksbrug

Dordrecht

Modern brugwachtershuisje met magnifiek uitzicht van ongeveer 2 m2 beschikbaar voor hergebruik. Het brugwachtershuisje is...

Card image cap

Apeldoornsebrug

Apeldoorn

SPOT ON! Apeldoorn Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan wordt in dit brugwachtershuisje en –...