Trekvaarten

Trekvaarten & Brugwachtershuisjes
De Provincie Zuid-Holland heeft de ambitie om bestaand erfgoed te behouden voor toekomstige generaties door het te beschermen, te laten beleven en te benutten. De trekvaarten behoren ook tot het Zuid-Hollands erfgoed. Om voorbijgangers te informeren over de bijzondere geschiedenis van de trekvaarten en tegelijkertijd enthousiast te maken over de kwaliteiten en mogelijkheden van de bijbehorende brugwachtershuisjes realiseerde Stichting Brugwachtershuisjes in 2018 ‘informatievensters’ voor de Beukelsbrug in Rotterdam, de ‘s-Gravenlandsebrug, de Koepaardbrug en Monstersche Sluis in Maassluis, een dichtregel op de kadehekken van de Koepoortbrug in Delft, een dicht-kunstwerk voor de Beukelsbrug in Rotterdam en een publieksevenement/kunstwerk voor het huisje van de Abtswoudsebrug in Delft.
In 2015 zijn ook al 8 ‘informatievensters’ gerealiseerd en op 8 brugwachtershuisjes langs de trekvaarten geplaatst: Trekvlietbrug (Leiden), Geestbrug (Rijswijk), Oude Tolbrug (Voorburg), Oostpoortbrug en Reineveldbrug (Delft), Kortedijk (Vlaardingen), Ooievaarsbrug (Schiedam) en Achterhavenbrug (Rotterdam). Deze kunt u nog steeds te bewonderen.

Trekvlietbrug
Oostpoortbrug
Kortedijk
Achterhavenbrug
Geestbrug
Reineveldbrug
Beukelsbrug
Beukelsbrug
Abtswoudsebrug
Koepoortbrug

Dicht-kunstwerk ‘Brug in de Tijd’
Dichtregels slaan een brug in de tijd. Op initiatief van de Stichting Brugwachtershuisjes maakten ontwerper Vos Broekema en dichter Dirk Kroon een dicht-kunstwerk voor het brugwachtershuisje en de 114 m lange brugleuning van de Rotterdamse Beukelsbrug. Het geheel toont het verband tussen de voormalige trekvaart van de Delfshavense Schie, het ontwerp van brug met huisje door Wim Quist (1965) en het werelderfgoed van de Van Nelle Fabriek (Brinkman & Van der Vlugt, 1930). Het weinig gebruikte brugwachtershuisje en de brug zelf krijgen op deze manier een culturele functie erbij.

Gedichten over trekvaarten voor kadehekken Koepoortbrug Delft
Gedichten over en aan trekvaart de Schie sieren vanaf eind juni 2018 de kadehekken van de Koepoortbrug in Delft. Daarmee wil Stichting Brugwachtershuisjes de historie van de plek benadrukken en de rol van de trekvaart daarin en voornamelijk Delftse dichters een podium bieden. De gedichten zijn uit 31 inzendingen gekozen en zijn van Cindy Righarts, Tjitske de Haas, Mary Heylema en Fleur Fok. Sephine Laros, voorzitter van Stichting Nieuwe Langendijk onthulde dinsdag 26 juni om 16 uur samen met de dichters hun gedichten.

Project Trekvaarten & Brugwachtershuisjes is mogelijk gemaakt door: Provincie Zuid-Holland, Fonds 1818, Fonds Schiedam-Vlaardingen.