Zuidersluis

Herbestemde huisjes • Almere

Zuidersluis

Almere - Herbestemde huisjes

Bekijk Huisje
Card image cap

Zuidersluis

Almere

Herbestemde huisjes

SPOT ON! Almere
Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan wordt in dit brugwachtershuisje en – 11 andere Nederlandse brugwachtershuisjes – een poëtisch lichtkunstwerk gerealiseerd. In november en december 2022 kun je onder de noemer SPOT ON! de lichtkunstwerken bewonderen. Voor SPOT ON! Almere werken we samen met Flevoland Erfgoed, bezoekerscentrum de Trekvogel en een dichter van de Dijkdichters uit Lelystad. Het brugwachtershuisje aan de Zuidersluis midden in een groot natuurgebied zal worden voorzien van een poëtisch lichtkunstwerk. Ga voor meer informatie naar SPOT ON! Almere

Modern brug- en sluiswachtershuis uit 1965 langs de N701. Het huisje bestaat uit drie lagen. Op de eerste verdieping (21 m2) bevindt zich een open ruimte, met een vrij uitzicht van 360 graden, en een ‘zeem’ balkon rondom. Op de begane grond (21 m2) bevinden zich de ingang, toilet, pantry en opslagruimte. Daaronder is nog een kelder (13 m2), van buitenaf te bereiken. Het bezoekerscentrum ‘de Trekvogel’ is in de buurt, op loopafstand zijn de Lepelaarsplassen (met vogelhutten) voor vogelliefhebbers en een jachthaven.

Sinds 2014 worden alle 13 beweegbare bruggen en 11 sluizen in Flevoland vanuit één centrale in het provinciehuis in Lelystad bediend, waarmee het sluiswachtershuisje zijn functie heeft verloren. 

In 2014 heeft Stichting Brugwachtershuisjes in opdracht van de Provincie Flevoland een inventarisatie van 13 sluis- en brugwachtershuisjes gedaan. Daar was dit huisje onderdeel van. In 2019 heeft de provincie aangegeven dat dit huisje en huisje van Vaartsluis het eerst voor hergebruik in aanmerking komen. Mooi dat dat nu het geval is met SPOT ON!

Op de lange termijn biedt het huisje een mooie kans voor hergebruik als overnachtingsplek voor vogelaars of een restaurantje/snackbar voor nabijgelegen druk bezochte jachthaven. 

Eigenaar: Provincie Flevoland
Bouwjaar: 1965
Architect: ir. K.F.G. Spruit

Interessante links:
www.flevolanderfgoed.nl/zuidersluis
www.co2ro.nl 

Foto’s: Stichting Brugwachtershuisjes

Card image cap

Vaartsluis

Almere

Zeer landelijk gelegen, modern wit en ruim sluiswachtershuis (24 m2) met nog vier kleine huisjes...

Card image cap

Schroebrug

Middelburg

SPOT ON! Middelburg Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan wordt in dit brugwachtershuisje en –...

Card image cap

Abel Tasmanbrug

Utrecht

SPOT ON! Utrecht Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan wordt in dit brugwachtershuisje en –...

Card image cap

Catharijnebrug

Haarlem

SPOT ON! Haarlem Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan wordt in dit brugwachtershuisje en –...