Rederijbrug

Lege Huisjes • Rotterdam

Rederijbrug

Rotterdam - Lege Huisjes

Bekijk Huisje
Card image cap

Rederijbrug

Rotterdam

Lege Huisjes

Een brugwachtershuisje is vooroorlogse stijl die binnenkort niet meer gebruikt zal worden om de brug te bedienen, waardoor er kansen voor hergebruik zijn ontstaan.

Het achter het hoge gebouw ‘de Maze’ weggedrukte brugwachtershuisje met zijn basculebrug heeft een lange voorgeschiedenis. In de 17e eeuw was aan de Scheepsmakershaven de stadswerf, waar VOC schepen werden gebouwd. Tot 1902 lag iets oostelijker de Grote Draaibrug over de haven. Die brug is toen vervangen door een vaste brug.

Na de oorlog in in 1952 een beweegbare brug aangelegd. Voor het vele verkeer is het een brede brug geworden met ruimte voor de tram en aparte banen voor fietsers en voetgangers.

Het brugwachtershuisje is nog in de vooroorlogse stijl gebouwd; baksteen, stalen ramen en een groen koperen dak. Inmiddels is het brugdek in 2012 vervangen en smaller gemaakt. De brugwachter komt op afroep om vanuit het huisje de brug te bedienen. Er zijn plannen om de bruggen in dit gebied op afstand te gaan gebieden. Dit biedt mooie kansen om nu al na te denken over nieuwe functies in deze huisjes!

Eigenaar: Gemeentewerken Rotterdam
Bouwjaar: 1951
Architect: Gemeentewerken

Foto’s: Gerard de Bruin, Lotti Hesper, Again Erick

Card image cap

Koepoortbrug

Delft

De Koepoortbrug ligt pal aan de rand van het historische centrum Delft met op een...

Card image cap

Zwijndrechtsebrug

Dordrecht

Twee eenzame brugwachtershuisjes met veel graffiti bij markante stadsbrug tussen Dordrecht en Zwijndrecht. De Zwijndrechtsebrug...

Card image cap

Pieter de Hoochbrug

Rotterdam

Brugwachtershuisje vol techniekkasten maar wel kansen voor hergebruik in de brugkelder op het niveau van...

Card image cap

Achterhavenbrug

Rotterdam

Dit opvallende decagoon vormige brugwachtershuisje biedt kansen voor hergebruik terwijl het nog een enkele keer...