Prins Hendrikbrug

Herbestemde huisjes • Dordrecht

Prins Hendrikbrug

Dordrecht - Herbestemde huisjes

Bekijk Huisje
Card image cap

Prins Hendrikbrug

Dordrecht

Herbestemde huisjes

Op afstand bediende brug met ludiek theaterproject Brugwachter Teus. In nood is lokale brugbediening mogelijk.

De eerste Prins Hendrikbrug werd op 12 februari 1910 geopend. Ter ere daarvan werd een menukaart van het déjeuner aangeboden door de Gemeenteraad aan Prins Hendrik bij de overbrugging van het Wantij: de Dordtse stedenmaagd met de wapens van Oranje-Nassau en Mecklenburg aan een Oranjeboom, met daaronder de ingewijde brug. Rond 1952 werd de brug verbreed en kwam er een brugwachtershuisje bij. De basculebrug wordt op afstand bediend, in nood kan er nog ter plekke bediend worden.

Eind 2017 exposeerde kunstenaar Christine Slurink zwart-wit foto’s van vroeger met kleurige elementen in het brugwachtershuisje. In april 2018 betrok brugwachter Teus het brugwachtershuisje op de Prins Hendrikbrug in Dordrecht. Meteen al vanaf zijn komst wist Teus de gemoederen te beroeren; artikelen in de krant, een sterk groeiend aantal volgers op Facebook, mooie kaarten in de brievenbus en de buschauffeur die bij het passeren haar hand opsteekt. Kortom: Teus is een begrip geworden en een vast punt voor iedereen die de brug passeert. ‘Brugwachter Teus’ is een kunstproject van beeldend kunstenaar/schrijver/theatermaker Jan Stroeve, waarin de lokale gemeenschap deelgenoot wordt van het leven van de brugwachter. Deze krijgt gestalte in de vorm van een levensechte menselijke gedaante die maandelijks in een nieuwe pose en/of wisselend decor wordt geplaatst. Het brugwachtershuisje nodigt de voorbijgangers uit om getuige te zijn van andermans leven. Dat levert verwondering op: wat is dit? Wat gebeurt hier? Wie is deze mysterieuze bewoner?

Christine Slurink en Teus begonnen als onderdeel van Overbruggen, een kunstroute van Dordtse brugwachtershuisjes van Stichting Brugwachtershuisjes. Later werd het overgenomen door de Dordtse Stichting voor de Werkplaats en sinds 2022 is het een zelfstandig project van Jan Stroeve. Lotti Hesper doet sinds het begin de zakelijke ondersteuning.

Eigenaar: Gemeente Dordrecht
Beheer: Jan Stroeve
Bouwjaar: 1952

Interessante links:
www.facebook.com/Brugwachter-Teus-492983474436715

Bronnen:
www.regionaalarchiefdordrecht.nl

Foto’s: Bea Kolk, Regionaal Archief, Rickus Kerstman, Robert Kraak

Card image cap

Ooievaarsbrug

Schiedam

Toen de stroom van de Schie eind vijftiende eeuw verlegd werd, werd op deze plek...

Card image cap

Oude Tolbrug

Voorburg

De Oude Tolbrug in Voorburg is een basculebrug over de Vliet uit 1956. Hij ligt...

Card image cap

Oosterbrug

Leeuwarden

SPOT ON!  Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan wordt in dit brugwachtershuisje en – 11...

Card image cap

Abel Tasmanbrug

Utrecht

SPOT ON! Utrecht Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan wordt in dit brugwachtershuisje en –...