Papenbrug

Lege Huisjes • Papenveer

Papenbrug

Papenveer - Lege Huisjes

Bekijk Huisje
Card image cap

Papenbrug

Papenveer

Lege Huisjes

De Papenbrug is een basculebrug over het Aarkanaal die de Westkanaalweg (N461) met de Schilkerweg (N462) verbindt. Papenveer is een kleine buurtschap in de gemeente Nieuwkoop, dat zijn naam te danken heeft aan een veerboot die dienst deed om katholieken over het Aarkanaal te brengen op weg naar de kerk in Langeraar. Het Aarkanaal werd in 1825 gegraven tussen de Amstel en de Oude Rijn en loopt vlak langs de bebouwde kom van de buurtschap.

Het brugwachtershuisje is rond 2000 gebouwd ter vervanging van het oude huisje. Tot voor kort werd het huisje nog gebruikt voor de bediening van een aantal bruggen. Inmiddels is de brugbediening overgenomen door de bediencentrale Streekterpoort. Het huisje heeft een oppervlakte van ca. 24 m2. Het heeft een plat dak en is met trespa gevelpanelen bekleed.

Dit huisje maakt deel uit van de overeenkomst tussen de Stichting Brugwachtershuisjes en de provincie Zuid-Holland over het beheer van diverse brugwachtershuisjes langs de Zuid-Hollandse vaarroutes. Het huisje is inmiddels veilig toegankelijk gemaakt buiten de slagbomen om. Na diverse resterende werkzaamheden door de provincie komt het huisje in beheer bij de stichting. Voor de verhuur zal worden samengewerkt met Villex.

Eigenaar: Provincie Zuid-Holland
Beheer: Komt binnenkort in beheer van Stichting Brugwachtershuisjes i.s.m. Villex
Bouwjaar: ca. 2000

Interessante links:
Papenveer Archieven – Brugwachterverhalenwww.ontdeknieuwkoop.nl/historie

Foto’s: Mijntje Vervoort

Card image cap

Gerben Wagenaarbrug

Amsterdam

De Gerben Wagenaarbrug en het bijbehorende brugwachtershuisje in Amsterdam Noord zijn in 1965 naar ontwerp...

Card image cap

Koninginnebrug

Rotterdam

Brugwachtershuisjes binnen de slagbomen van de Koninginnebrug met kansen voor hergebruik. De brug over de...

Card image cap

Reineveldbrug

Delft

De Reineveldbrug, in de volksmond ook wel de Trambrug genoemd, is een basculebrug. De brug...

Card image cap

Draaibrug

Dordrecht

Monumentale draaibrug met gedeeld gebruikt brugwachtershuisje voor maatschappelijke en culturele doeleinden en noodbediening brug. De...