Orthenbrug

Herbestemde huisjes • Den Bosch

Orthenbrug

Den Bosch - Herbestemde huisjes

Bekijk Huisje
Card image cap

Orthenbrug

Den Bosch

Herbestemde huisjes

SPOT ON! Den Bosch
Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan wordt in dit brugwachtershuisje en – 11 andere Nederlandse brugwachtershuisjes – een poëtisch lichtkunstwerk gerealiseerd. In november en december 2022 kun je onder de noemer SPOT ON! de lichtkunstwerken bewonderen. Ga voor meer informatie naar SPOT ON! Den Bosch

Sinds 2020 zit er een koffietentje in het brugwachtershuisje van de Orthenbrug: Camping Koffietent en is het een ontmoetingsplek voor de buurt. Al meer dan 500 mensen hebben er als ‘campingbaas’ vrijwillig de tent gerund. Het huisje is door het publiek uitgeroepen tot het Beste Bossche gebouw 2015- 2021 – in de categorie ‘klein’. De prijs is een initiatief van het Bosch Architectuur Initiatief (BAI). Het ontwerp met onder andere een groen dak is van architectenbureau Annarchi.

Bossche brugwachtershuisjes is in 2016 ontstaan als burgerinitiatief, omdat de huisjes van de Anthoniebrug, de Hinthamerbrug en de Orthenbrug zo goed als leegstonden. Ze zijn onderdeel van het stadsontwikkelingsproject ‘Zuid Willemspark’. De huisjes waren tot begin 2022 ‘publiek domein’; makers, creatieve ondernemers en stadsbewoners ontfermen zich over de huisjes met community art. 

Stichting Weeshuisjes zet zich in voor het hergebruik van de brugwachtershuisjes voor kleinschalige maatschappelijk activiteiten in Den Bosch en Helmond. Dit is ooit begonnen als project Bossche Brugwachtershuisjes vanuit de Stichting Brugwachtershuisjes. 

Eigenaar: Gemeente ‘s-Hertogenbosch
Beheer: Stichting Weeshuisjes
Bouwjaar: 1950

Interessante links:
https://www.campingkoffietent.nl
https://www.weeshuisjes.nl/
https://www.bosschebrugwachtershuisjes.nl
https://www.denbosch.nl/nl/projecten/zuid-willemspark

Foto’s: Imke van Dillen, Peter Ekels, Lotti Hesper

Card image cap

Rederijbrug

Rotterdam

Een brugwachtershuisje is vooroorlogse stijl die binnenkort niet meer gebruikt zal worden om de brug...

Card image cap

Sint Servaasbrug

Maastricht

SPOT ON! Maastricht Poëtisch lichtkunstwerk. Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan wordt in dit brugwachtershuisje...

Card image cap

Spanjaardsbrug

Rotterdam

Een replica van een historisch brugwachtershuisje op zoek naar een nieuw initiatief. Sinds 1595 lag...

Card image cap

Oosterbrug

Leeuwarden

SPOT ON!  Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan wordt in dit brugwachtershuisje en – 11...