Boombrug

Lege Huisjes • Dordrecht

Boombrug

Dordrecht - Lege Huisjes

Bekijk Huisje
Card image cap

Boombrug

Dordrecht

Lege Huisjes

Monumentale ophaalbrug met twee brugwachtershuisjes nabij historische Groothoofdspoort en drierivierenpunt. Eén van de brugwachtershuisjes komt in 2022 beschikbaar voor hergebruik.

De Boombrug is vernoemd naar een draaiboom die de haven afsloot. De Boombrug ligt aan de oostzijde van de Wijnhaven. Deze brug is oorspronkelijk gebouwd als een draaibrug, maar werd in 1859 vervangen door de basculebrug van architect G.N. Itz. Deze brug van Itz is inmiddels vervangen door een moderne hefbrug.

Het brugwachtershuisje aan de havenkant is in gebruik door Rijkswaterstaat voor een meetinstallatie voor het waterpeil. Het hergebruik van het andere brugwachtershuisje startte in 2018 met Overbruggen, kunstroute Dordtse brugwachtershuisjes van Stichting Brugwachtershuisjes. Toen was de video-installatie ‘Wachtend op Vroeger’ van Wouter Sieuwerts te zien waarin oude archiefbeelden vermengd worden met een animatie van fictieve brugwachters en realtime video-opnames van de omgeving.

In 2022 is het huisje beschikbaar voor culturele en maatschappelijke doeleinden samen met noodbediening van de brug. De open oproep staat hier en loopt t/m 3 april 2022. 

Eigenaar: Gemeente Dordrecht
Beheer: Stichting Brugwachtershuisjes
Bouwjaar: ± 1960

Interessante links:
https://youtu.be/L9Y4-C_0zOg

Bronnen: www.hetnieuweinstituut.nl, www.regionaalarchiefdordrecht.nl

Foto’s: Regionaal Archief, Robert Kraak, Lotti Hesper

Card image cap

Geestbrug

Rijswijk

De Geestbrug loopt over de Trekvliet, die in de 14e eeuw is gegraven. Kort na...

Card image cap

Koninginnebrug

Rotterdam

Brugwachtershuisjes binnen de slagbomen van de Koninginnebrug met kansen voor hergebruik. De brug over de...

Card image cap

Zwijndrechtsebrug

Dordrecht

Twee eenzame brugwachtershuisjes met veel graffiti bij markante stadsbrug tussen Dordrecht en Zwijndrecht. De Zwijndrechtsebrug...

Card image cap

Riedijksbrug

Dordrecht

Modern brugwachtershuisje met magnifiek uitzicht van ongeveer 2 m2 beschikbaar voor hergebruik. Het brugwachtershuisje is...