Admiralieitsbrug

Lege Huisjes • Rotterdam

Admiralieitsbrug

Rotterdam - Lege Huisjes

Bekijk Huisje
Card image cap

Admiralieitsbrug

Rotterdam

Lege Huisjes

Dit centraal gelegen brugwachtershuisje met toilet staat leeg en biedt dus kansen voor hergebruik.

De sobere stijl van de jaren zestig waarin dit huisje is gebouwd, verwijst in niets meer naar de roemruchte geschiedenis van de Admiralitet van de Meaze en ‘s Lands Werf, waar de brug naar vernoemd is. Het huisje is niet meer dan wat ze op dat moment in de tijd moest zijn: transparant, haast klinisch en met een overdadig gebruik van tegels. De brug heeft zogeheten vrijstaande hameistijlen met een knik. Samen met de Oostbrug maakt de Admiraliteitsbrug deel uit van een grootschalig verkeersplan, de zogenoemde ‘Maasboulevard’. De nieuwe Admiraliteitsbrug, in de volksmond nog de Boslandbrug genoemd, is in dit plan opgenomen als een van de hoofdverbindingen, ‘de stralen vanuit het middelpunt’.

Het huisje was in 2016 onderdeel van een fiets- en wandelroute van Stichting Brugwachtershuisjes tijdens Open Monumentendag. Een vernieuwde versie van deze route is momenteel in ontwikkeling. De brug wordt nog maar zo’n 10x per jaar bediend. Daarom is dit een brugwachtershuisje dat een nieuwe functie zou kunnen krijgen en de brugwachter nog af en toe langs komt om te brug te bedienen. Voordelen zijn de centrale ligging en het aanwezige toilet. Mensen met ideeën voor de invulling kunnen zich melden bij Stichting Brugwachtershuisjes.

Eigenaar: Gemeente Rotterdam
Bouwjaar: 1964
Architect: Gemeentewerken

Foto’s: Lotti Hesper, Stadsarchief Rotterdam

Card image cap

Riedijksbrug

Dordrecht

Modern brugwachtershuisje met magnifiek uitzicht van ongeveer 2 m2 beschikbaar voor hergebruik. Het brugwachtershuisje is...

Card image cap

Oosterbrug

Leeuwarden

SPOT ON!  Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan wordt in dit brugwachtershuisje en – 11...

Card image cap

Zijlbrug

Leiden

De Zijlbrug is de brug in de drukke provinciale weg van Roelofarendsveen naar Leiden. De...

Card image cap

Leeghwaterbrug

Den Haag

SPOT ON! Den Haag Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan wordt in dit brugwachtershuisje en...