Achterhavenbrug

Lege Huisjes • Rotterdam

Achterhavenbrug

Rotterdam - Lege Huisjes

Bekijk Huisje
Card image cap

Achterhavenbrug

Rotterdam

Lege Huisjes

Dit opvallende decagoon vormige brugwachtershuisje biedt kansen voor hergebruik terwijl het nog een enkele keer per jaar gebruikt wordt voor het doorlaten van historische schepen.

Het huisje, met een opvallende vorm van een decagoon (10-hoek), staat op de Achterhavenbrug en sluis dat de Coolhaven met de Achterhaven verbindt. Deze verbinding diende ter vervanging van de Ruigeplaatsluis, die tussen de Voorhaven en de haven Schiemond lag en in 1968 gesloten werd. De Achterhavenbrug, een basculebrug, werd in 1965 aangelegd ter verhoging van de waterkering in Rotterdam tot Deltahoogte. De deuren van de keersluis onder de Achterhavenbrug kunnen bij hoogwater gesloten worden als extra waterkering achter de Westzeedijk, de huidige hoofdwaterkering. Er is, zoals bij veel andere huisjes na de wederopbouw, veel glas gebruikt, voor optimaal zicht.

Het standbeeld van Piet Hein blikt aan de andere kant van de brug weemoedig over de zee. Stichting Brugwachtershuisjes bracht in 2015 een infopaneel, historische foto en de dichtregel ‘Wacht op mij. Ik breng je daar waar je wilt zijn’ aan op dit huisje in het kader van het project Brugwachtershuisjes & Trekvaarten. De brug wordt maar af en toe bediend om historische schepen door te laten. Daarom biedt het brugwachtershuisje kansen voor een nieuwe gebruiker. Stichting Brugwachtershuisjes heeft ervaring in het aanpassen zodat veilige toegankelijkheid, brugbediening en hergebruik samen kunnen gaan.

Eigenaar: Gemeente Rotterdam
Dichtregel: “Wacht op mij. Ik breng je daar waar je wilt zijn”: Ingrid Essenburg
Bouwjaar: 1965
Architect: Gemeentewerken

Foto’s: Gerard de Bruin, Lotti Hesper, Lex de Lang

Card image cap

Boombrug

Dordrecht

Monumentale ophaalbrug met twee brugwachtershuisjes nabij historische Groothoofdspoort en drierivierenpunt. Eén van de brugwachtershuisjes komt...

Card image cap

Spanjaardsbrug

Leiden

Het huisje op de grens tussen Leiden en Leiderdorp is onderdeel van het rijksmonument Spanjaardsbrug....

Card image cap

Oude Willemsspoorbrug

Rotterdam

Een leegstaand brugwachtershuisje langs het spoor. Midden in de Wijnhaven staat een markant leegstaand brugwachtershuisje...

Card image cap

Lage Erfbrug

Rotterdam

Kiosk met koffie, lokale producten en toeristische info in gemeentelijk monument. Het brugwachtershuisje is in...