STAPPENPLAN (HER)GEBRUIK voor GEBRUIKERS

De brugwachtershuisjes die vaak op prachtige locaties in de stad of buitengebied liggen hebben op veel mensen een bepaalde aantrekkingskracht. Dat merken wij ook door de vele telefoontjes en mailtjes die wij van ontvangen van mensen die informeren of zij niet zo’n huisjes kunnen krijgen.

In het hele land staan er zo’n 1100 brugwachtershuisjes, vanuit velen wordt van daaruit nog gewoon de brug bediend. Meer en meer verliezen deze huisjes hun functie omdat bruggen steeds vaker op afstand worden bediend en komen leeg te staan.
Het herbestemmen van een huisjes is echter een complex en langdurig proces met de eigenaar. Als stichting hebben wij daarom ook maar een klein deel van de huisjes in beheer.

Toch krijgen wij als Stichting Brugwachtershuisjes – heel begrijpelijk – veel vragen over alle brugwachtershuisjes van Nederland.
Wij vragen je daarom om eerst onderstaand stappenplan te lezen op het moment dat enthousiast bent geworden van een – op het oog – leegstaand huisje, ook om teleurstelling te voorkomen.

Brugwachtershuisjes in beheer bij de Stichting Brugwachtershuisjes
Als stichting hebben wij een aantal brugwachtershuisjes in beheer van de eigenaar. Dat betekent dat wij voor de eigenaar een herbestemming en gebruikers hebben gevonden voor het betreffende huisje. Het aantal is groeiende, maar zoals vermeld is vergt het tijd en energie om een huisje in beheer te mogen nemen van de eigenaar.

Rotterdam Lage Erfbrug
Zaagmolenbrug
Dordrecht Boombrug
Draaibrug
Engelenbrug
Prins Hendrikbrug
Riedijkbrug
Katwijk Julianabrug
Voorburg Oude Tolbrug

Provincie Zuid-Holland
Onze stichting heeft ook een overeenkomst gesloten met de provincie Zuid-Holland om een aantal van hun brugwachtershuisjes binnen afzienbare tijd bij ons in beheer nemen. De huisjes zullen stapsgewijs beschikbaar komen, nog niet duidelijk is wanneer wij de betreffende huisjes in beheer krijgen. Op het moment dat deze huisjes in beheer komen gaan we op zoek naar een passende herbestemming. Ken je een van de huisjes en denk jij dat je daarvoor een goed plan te hebben dan horen wij dat graag. Je kunt je plan met je idee en globale begroting mailen naar info@brugwachtershuisjes.nl
Het betreft de volgende brugwachtershuisjes

Leiden Zijlbrug
Spanjaardsbrug
Ter Aar Aardammerbrug
Papenbrug
Delft Koepoortbrug
Reineveldbrug
Alphen aan den Rijn Zegerbrug
Rijswijk Geestbrug
Zwammerdam Zwammerdamsebrug
Boskoop Boskoopse hefbrug
Woubrugge Woubrugse brug
Waddinxveen Waddinxveense hefbrug
Arkel Rijksstraatwegbrug

Brugwachtershuisjes die NIET in beheer zijn bij onze stichting

Op het moment dat je enthousiast wordt van een brugwachtershuisje dat niet in bovenstaande tabellen staat vermeld dan zijn er twee mogelijkheden:

  • Je bent geïnteresseerd in een herbestemd brugwachtershuisje
  • Je bent geïnteresseerd in een – op het eerste oog – onbestemd/leegstaand brugwachtershuisje

In beide gevallen is het van belang om als eerste te achterhalen wie de beheerder is van het huisje, bijvoorbeeld omdat de beheerder te laten weten dat je – vroeg of laat – graag de huidige gebruiker wil opvolgen of omdat je een mooi plan hebt voor een passende invulling voor leegstand.

Soms worden de huisjes rechtstreeks aangeboden door de eigenaar, in andere gevallen loopt dit via een beheerder.

Brugwachtershuisjes zijn doorgaans eigendom van de eigenaar van de bijbehorende brug, meestal Rijkswaterstaat, de provincie, het waterschap of de gemeente.

Van een groot aantal brugwachtershuisjes zijn de gegevens over de eigenaar en/of beheerder via onze site te raadplegen

Staat de informatie van de beheerder niet op onze site dan kun je – in het geval van een reeds herbestemd huisje – ook de huidige gebruiker misschien vragen bij wie je moet zijn.
Voor huisjes die nog geen herbestemming hebben, maar ook niet geheel duidelijk is of deze beschikbaar zijn/komen ligt het wat lastiger. In de meeste gevallen zijn de huisjes in de stad van de betreffende gemeente, ook kun je kijken of je op of bij de brug een informatie kan vinden van de eigenaar of de bediener van de brug. Ook sites www.vaarweginformatie.nl (laag ‘beweegbare bruggen’) of www.kadasterservice.nl kunnen je wellicht verder helpen.

De beheerder kan je verder informeren over de beschikbaarheid en/of gebruik van ‘jouw’ huisje.

Stappenplan
Het lijkt eenvoudig, maar wees ervan bewust dat het geschikt maken van een huisje voor herbestemming een lang en complex proces is. Bij een huisje waar al een herbestemming op zit is dat traject al doorlopen.

Op het moment dat dat niet het geval is houdt er dan rekening mee dat er veel moet gebeuren voordat jij de sleutel van het huisje krijgt. Er moet een heel stappenplan worden doorlopen dat bestaat uit contacteren, inventariseren, contracteren renoveren, en gebruiken.

Op het moment dat het is gelukt de eigenaar te achterhalen kun je deze benaderen om te weten te komen of het huisje nog in gebruik is voor de bediening van de brug. Als een huisje op afstand bediend wordt, in plaats van door een brugwachter ter plekke, betekent dat niet automatisch dat het huisje daadwerkelijk leeg staat. Soms staat het huisje (nog) vol apparatuur dat nodig is voor de bediening van de brug en is er dus geen ruimte voor andere activiteiten in het huisje. Overleg met de eigenaar geeft inzicht in het feitelijke gebruik en ga op zoek naar antwoorden op vragen als, hoe vaak per maand de brug nog open gaat, wordt de brug lokaal bediend door een brugwachter of vindt de bediening op afstand plaats in een centrale?

Op het moment dat ook de eigenaar enthousiast is en open staat om te onderzoeken of een of meerdere huisjes voor herbestemming in aanmerking kunnen komen moet de eigenaar eerst nog vele stappen doorlopen die uitvoerig staan beschreven in het stappenplan voor eigenaren.

Samengevat dient er rekening gehouden te worden met de volgende stappen en fases.

Inventariseren
De volgende stap die genomen moet worden is het inventariseren van de mogelijkheden en beperkingen van het betreffende huisje. Denk aan vragen als: Ligt de toegangsdeur voor of achter de slagboom, ofwel kan het huisje veilig betreden worden? In welke mate veroorzaakt het voorbijrijdende verkeer geluidsoverlast of trillingen? Wat zijn de bouwkundige kenmerken en staat van het huisje? Moet een brugwachter toegang tot het huisje behouden voor incidentele brugbediening?

Zo’n inventarisatie resulteert in een overzicht op basis waarvan de eigenaar een keuze kan maken of het huisje geschikt is voor herbestemming.

Contracteren en Renoveren
Zodra de eigenaar heeft besloten dat het huisje op basis van de inventarisatie een nieuwe functie kan krijgen, kan de eigenaar een gebruiker selecteren. Dat kan de eigenaar rechtstreeks doen met jou als geïnteresseerde, ook is het mogelijk dat hier een selectieprocedure aan vooraf gaat waar ook andere geïnteresseerden hun ideeën kunnen indienen. Op het moment dat de nieuwe gebruiker bekend is kunnen de eigenaar en de toekomstige gebruiker afspraken vastleggen over de duur van de overeenkomst, de gebruikskosten, wie welke onderhoudswerkzaamheden uitvoert en wie daarvan de kosten draagt. Op het moment dat het beschikbare budget onvoldoende is zullen er keuzes gemaakt worden of aanvullend budget in de vorm van bijvoorbeeld subsidies gezocht moeten worden.

Gebruiken
Op het moment dat het huis geschikt is gemaakt, onderhoud is gedaan en de afspraken zijn vastgelegd kan de sleutel worden overgedragen. De inrichting van ‘jouw’ huisje kan beginnen en kun je aan de slag.

Het is nog niet veel mensen gelukt om een brugwachtershuisje voor eigen gebruik op deze wijze beschikbaar te krijgen. Je kan dus heel tevreden zijn dat het jou wel gelukt is. Je zult afspraken met de eigenaar hebben over het gebruik en het onderhoud van het brugwachtershuisje. Door het nieuwe gebruik wordt het huisje behoed voor verpaupering en/of sloop.

Het huisje dient weer een doel en het nieuwe gebruik geeft weer betekenis aan de plek.

Wil je meer weten over het herbestemmen van brugwachtershuisjes of heb je vragen over stichting dan horen wij dat graag van je – contact opnemen