SPOT ON! Zwolle

STAD Zwolle
BRUGWACHTERHUISJE Schoenkuipenbrug (kaart)

COORDINATOR Gooitkse Zijlstra – gooitz
“Spot On! laat het licht schijnen op klein en prachtig erfgoed dat een nieuwe bestemming heeft gekregen nu de brugwachter is vertrokken. We realiseren hiermee stopkracht om eens wat nader bij het huisje stil te staan en de schoonheid te bewonderen. De Zwolse Stadsarchitect Lourens Krook (1865-1944) had bij het ontwerpen in 1907 vast niet gedacht dat het brugwachtershuisje ooit dienst zou doen als drager van een schitterend poëtisch lichtkunstwerk.”

DICHTER
Sarah Lucassen

MARCO BROEDERS & MOTHERSHIP
Alle lichtkunstwerken voor SPOT ON! zijn een ontwerp van Marco Broeders van co2RO. Voor alle twaalf brugwachtershuisje maakt Broeders een uniek lichtkunstwerk dat is geïnspireerd op de ligging en architectuur van het huisje en op de dichtregel.
Broeders (ruimtelijk vormgever) werkt bij voorkeur in kraakpanden, verlaten industriële gebouwen of kale fabrieksruimten. Met zijn dynamische lichtinstallaties en projecties brengt hij deze ruimten weer tot leven. De lichtkunstwerken worden onder begeleiding van Mothership uitgevoerd.

Activiteiten

 • ONTHULLING
  Het lichtkunstwerk SPOT ON! Zwolle zal vrijdagochtend 11 november om 07.30 uur bij de Schoenkuipenbrug worden onthuld door Monique Schuttenbeld – wethouder Cultuur, Cultuurhistorie en Erfgoed van de gemeente Zwolle
 • WENSBOOM
  Er staan op 10 december om 15.00 uur drie kerstbomen waarin mensen een wens mogen hangen voor het verzorgingstehuis.
 • ZAPWANDELING ‘OVERBRUGGEN’ LANGS ZWOLSE BRUGGEN EN BRUGWACHTERSHUISJES
  We gaan weer wandelen! Op zondag 18 december organiseert het Zwols Architectuur Podium een ZAPWandeling langs Zwolse bruggen en brugwachtershuisjes in de binnenstad, onder leiding van Marcel Overbeek en Gooitske Zijlstra, vrijwilligers bij het ZAP.We starten om 16.00 uur bij de Villa Hofvliet. De wandeling eindigt na ongeveer na anderhalf uur bij het Schoenkuipenbrughuisje, waar het lichtkunstwerk SPOT ON! is te bewonderen. We sluiten deze wandeling af met een glaasje glühwein.
  Aanmelden doe je via deze link: https://forms.gle/hFsMRY5KioZMoiY79
Gedicht ‘Baken’
Een sprookje langs het water met uitzicht op de brug
Een kleine inspiratie
die ons zo nu en dan
mee terug neemt in de tijd:

om in wat was te blijven drijven
Een huisje langs de kade
Een theetje aan de gracht
Een plekje om te schuilen
Hier wordt op je gewacht

– Sarah Lucassen

DICHTREGEL OP HET HUISJE

om in wat was te blijven drijven

Samenwerkingspartners
Het Oversticht, gooitz, Ministerie van Onverwachte Zaken, Alpha Rainbow Marketing, Praktijkloket Deltion College, gemeente Zwolle, Zwolse Stadsdichter Sarah Lucassen, Marco Broeders (Co2rRO) en Mothership

Externe financiering
SPOT ON! Zwolle is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Gemeente Zwolle, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds provincie Overijssel en Stichting Vrienden van Boei.

 

 

 

Terug naar het overzicht van alle SPOT ON! brugwachtershuisjes