Lage Erfbrug

Brugwachtershuisje van 9m2 is nieuwe hotspot in Delfshaven
Wethouder Kurvers opende in april 2019 de nieuwe deuren van het historische brugwachtershuisje op de Lage Erfbrug. Het huisje is door Stichting Brugwachtershuisjes in samenwerking met Lil’ Delfhaven, Delfshaven Coöperatie en gemeente Rotterdam verbouwd tot een bijzondere ontmoetingsplek in Delfshaven. Het huisje kreeg een multifunctioneel karakter. Naast het verkopen van lokale producten, is Lil’ Delfshaven een informatiepunt voor bezoekers van historisch Delfshaven, met als doel het promoten van deze verborgen parel van Rotterdam.

Over het brugwachtershuisje
Het oude, karakteristieke brugwachtershuisje bij de Lage Erfbrug – dat eigendom van de gemeente Rotterdam en een gemeentelijk monument is – heeft al sinds 2006 geen functie meer. Het is sinds 2012 in beheer bij Stichting Brugwachtershuisjes en was in gebruikt voor diverse culturele doeleinden als exposities en mini-concertpodium. De gebruiksmogelijkheden waren beperkt, omdat de ingang zich achter de slagboom bevond. Daardoor stond het huisje er op veel tijden verlaten bij. Met de nieuwe dubbele voordeur is het huisje in 2019 toegankelijk gemaakt. Met dank aan: Delfshaven Coöperatie, eigenaar Gemeente Rotterdam, ondernemer Lilia Costa, architect Tomaline, aannemer Joep Grooten en Job Durafonds.

Eenzaam huisje leidde tot oprichting Stichting Brugwachtershuisjes
Een bijzonder huisje dat veel in beweging heeft gezet. Met dit huisje is het werk om landelijk brugwachtershuisjes nieuw leven te geven begonnen en daarmee de stichting in 2012. Mede-oprichter Lotti Hesper: “Ik kwam in 2008 voor de liefde in Delfshaven wonen en ik heb toen ruim twee jaar gelobbyd tot ik de sleutel van het huisje had. Ik ben enorm trots dat het huisje nu een kiosk is en de wijk hiermee een levendige entree heeft. Dit is hergebruik op 9 m2 van een categorie erfgoed waarbij Nederland wereldwijd de meeste brugwachtershuisjes telt. Alleen al zo’n 1000 huisjes in Nederland vragen om hergebruik door meer en meer afstandsbediening van bruggen. Voor Rotterdam liggen er kansen om met hergebruik van nog zo’n 15 huisjes de relatie met het water te versterken.”

Meer info: https://www.facebook.com/lildelfshaven