Wandeling brugwachtershuisjes Dordrecht tijdens Open Monumentendag

26 augustus 2022

Tijdens de Open Monumentendag in het weekend van 10 en 11 september 2022 zet Dordrecht de brugwachtershuisjes in de schijnwerpers met een pocketwandeling.

Hergebruik van brugwachtershuisjes startte in Dordrecht met het project Overbruggen, kunstroute Dordtse brugwachtershuisjes. In zes brugwachtershuisjes was, van eind 2017 t/m eind 2019, kunst van lokale kunstenaars te zien. In 2022 zit Brugwachter Teus nog altijd in zijn huisje, maakt van alles mee en is bekend bij iedere Dordtenaar. Vier andere brugwachtershuisjes heeft Stichting Brugwachtershuisjes officieel in beheer gekregen van de gemeente. Er is nu niet alleen kunst van buitenaf te bekijken, maar je kunt de nieuwe gebruikers ook bezoeken. Het programma is als volgt:

Startsein wethouder Rik van der Linden – 10 september 9.00 uur Engelenburgerbrug
Zaterdagochtend zal wethouder Rik van der Linden (o.a. erfgoed, cultuur, verkeer) samen met Marjan van Gerwen (voorzitter, Stichting Brugwachtershuisjes) om 9.00 uur het officiële startsein geven van hergebruik van brugwachtershuisjes in Dordrecht en de pocketwandeling van Open Monumentendag.

Draaibrug
Op deze locatie maakt u kennis met het project ‘De eenzame rups, een zoektocht naar verbinding’ van maatschappelijk werker en kunstenaar Petra Roelofs. Met wisselende exposities neemt Petra de bezoekers mee in een verhaal waarin een rups transformeert van EENzaam naar samen-EEN-zijn. Zij werkt graag samen waardoor er mooie verbinding en creaties ontstaan die de omgeving voor een ieder mooier kleuren.Op zaterdag 10 september is Petra aanwezig van 12-16 uur in samenwerking met de Arty Plant Market van Kelinda Mesa Tabares.Zondag 11 september is van 12-16 uur Ans Goedemans van KANS voedingsadvies aanwezig. Zij vertegenwoordigt als onderneemster het platform Bewust Dordrecht.

Op beide dagen kun je onder het genot van een kopje koffie of thee een heerlijk stukje boterkoek of brownie erbij kopen dat aangeboden wordt door café restaurant REBEL REBEL.

Engelenburgerbrug
In dit brugwachtershuisje zit een tiny office. U vindt hier De Uitkijk & Datavragen van de stad door dataspecialist Paul Suijkerbuijk in samenwerking met de visuele belevenis van Sprits Concepten.De kortste rondleiding van de Open Monumentendag!
In 30 seconden wordt u door het kleinste kantoor van Dordrecht geleid met na afloop een gesprek met de initiatiefnemers.Initiatiefnemers zijn zowel zaterdag 10 september als zondag 11 september aanwezig van 10-16 uur.
Boombrug
In het huisje van de Boombrug zit ‘Maken en Meer’ met ‘Mini Stäk’. Zij richten maandelijks een mini-expositie in over duurzaam hergebruik. Daarnaast neemt Via Cultura wekelijke een vodcast (podcast én vlog) op over hergebruik in de breedste zin des woords met uiteenlopende gasten.
Ook de lokale houtzagerij Dordts Hout krijgt exposure in het project!Initiatiefnemers zijn aanwezig op zaterdag 10 september en zondag 11 september – van 11-17 uur.
Riedijksbrug
In dit brugwachtershuisje zit Studio Wouke Boog. Deze grafisch ontwerper heeft hier haar werkplek met uitzicht op het water. Een perfecte plek voor haar om te schrijven, ontwerpen, schilderen of gefocust aan het werk te zijn.Initiatiefnemer is zaterdag 10 september en zondag 11 september van 11-14 uur aanwezig om u te ontvangen
Prins Hendrikbrug
In dit brugwachtershuisje woont brugwachter Teus. Hij is een begrip geworden en een vast punt voor iedereen die de brug passeert. Speciaal voor deze Open Monumentendag is er een meet & greet waar kinderen en volwassenen met Teus op de foto kunnen.
Brugwachter Teus is een kunstproject van kunstenaar Jan Stroeve. Al zijn avonturen kan je ook volgen via Facebook!Meet & greet Teus zaterdag 10 september van 15 – 17 uur

 

Download hier de pocketwandeling [pdf] of haal een folder op bij VVV Dordrecht.