VERANKERD VERLEDEN, VERBORGEN TOEKOMST

19 november 2023

In het kader van het nautisch lichtkunstfestival ‘Helder Licht’ in Den Helder projecteert dit kunstwerk het verankerd verleden en de verborgen toekomst van Brugwachtershuis Ankerpark op het dok van Damen.  ‘Van 1849 tot heden’ is via oude bouwtekeningen en historische foto’s van de voormalige brug en brugwachtershuis, hedendaagse kunstwerken en een gedicht van stadsdichter Yanaika Zomer te zien.

Het oudste brugwachtershuis in Den Helder is verlaten en in slechte staat. Het is in 1850 gebouwd als onderdeel van de voormalige houten brug die de Visbuurt met de haven verbond. De huidige identiteit van Den Helder is sterk verweven met haar maritieme verleden. Dit brugwachtershuisje is een visuele herinnering die het hedendaags belang van het havengebied verankert in het verleden.

Het college van burgemeester en wethouders van Den Helder heeft daarom besloten het pand op te knappen.
Om het beheer en onderhoud van het brugwachtershuis te borgen, is een passende herbestemming noodzakelijk. Daarvoor zoekt de gemeente na renovatie een nieuwe gebruiker.
Stichting Brugwachtershuisjes heeft in opdracht van de gemeente Den Helder met diverse partners gewerkt aan startbijeenkomst, oproep voor hergebruik, pr en culturele programmering via onder andere deze lichtprojectie.

Nog te zien t/m 6 januari 2024 in de Koopvaarders Binnenhaven ter hoogte van Binnenhaven 2 | Met dank aan: gemeente Den Helder, Stichting Brugwachtershuisjes, Helderse Historische Vereniging, Yanaika Zomer, Triade, Pronorm Urban Experience, Damen Shipyards