Drie Dordtse huisjes herbestemd

26 juli 2022

We zijn verheugd te kunnen melden dat – mede naar aanleiding van onze eerdere oproep – drie brugwachtershuisjes in Dordrecht een nieuwe functie krijgen.

De samenwerking tussen de gemeente Dordrecht en onze stichting dateert al uit 2017 met het project ‘Overbruggen’ – een kunstroute waarbij lokale kunstenaars hun werkt exposeerden in zes brugwachtershuisjes.

Voor de drie nieuwe brugwachtershuisjes die de Stichting Brugwachtershuisjes nu officieel in beheer heeft gekregen van de gemeente zijn we op zoek gegaan naar een duurzame herbestemming en dat heeft geleid tot een diverse invulling.

Naar verwachting zullen de nieuwe gebruikers de huisjes rond september 2022 in gebruik nemen.

  • Riedijksbrug: Studio Wouke Boog. Wouke Boog (grafisch ontwerper) ziet deze werkplek met uitzicht op het water als een perfecte plek om te schrijven, ontwerpen, schilderen en gefocust te werken;
  • Boombrug: Maken en Meer met Mini Stäk richt maandelijks een mini expositie in over duurzaam hergebruik en wekelijks neemt Via Cultura een vodcast (podcast én vlog) op over hergebruik in de breedste zin met uiteenlopende gasten. Ook Dordts Hout krijgt exposure in het project
  • Engelenburgerbrug: Een innovatieve invulling van (Open) Data expert Paul Suijkerbuijk met Sprits Concepten. Het huisje zal worden ingericht als tiny office en datalab. De ‘stad in ontwikkeling’ levert veel data op welke rond het huisje zal worden gevisualiseerd.

Eerder werden de volgende huisjes al in gebruik genomen:

  • Draaibrug: project ‘De eenzame rups, een zoektocht naar verbinding’ van maatschappelijk werker en kunstenaar Petra Roelofs te zien. Met wisselende exposities neemt Petra de bezoekers mee in een verhaal waarin een rups transformeert van EENzaam naar samen-EEN-zijn.
  • Prins Hendrikbrug: volkstheater met een traan en een lach door Brugwachter Teus van theatermaker Jan Stroeve.

Wij denken hiermee een mooie invulling te hebben gevonden voor de vijf huisjes in Dordrecht. Nieuwe functies die ook als voorbeeld en inspiratie kunnen dienen voor andere brugwachtershuisjes in het land.