2 oktober: Tour Schiedamse brugwachtershuisjes met kunstenaars en vertellers

24 september 2021

Zaterdag 2 oktober kun je op tour langs 3 brugwachtershuisjes in Schiedam. Met de creatieve invulling van de brugwachtershuisjes heeft de gemeente Schiedam de leefbaarheid en uitstraling van de huisjes aangepakt in samenwerking met de landelijke Stichting Brugwachtershuisjes en kunstenaars uit de regio. De tour is van 14.00 tot 16.30 uur en kan wandelend, fietsend en voor enkele mensen per boot. De kunstenaars zijn in hun huisjes en vertellen over hun project samen met een dichter of verhalenverteller. Wethouder Duncan Ruseler geeft 14.00 uur het startsein bij de Hoofdbrug.

Weerspiegeling Hoofdbrug
In het eerste huisje zien we “Weerspiegeling: verleden, heden en toekomst’. Ontwerpers Kymia Kazemi & Huibert Groenendijk wonen vlak naast de Hoofdbrug. “Wij zochten naar een verrassend effect met behoud van alles wat zich in de omgeving afspeelt. Daarom maken wij het brugwachtershuisje spiegelend, waardoor het transparant lijkt en je het idee krijgt dat je door het huisje heen kan kijken.” Huibert en Kymia lichten hun idee nog verder toe. Daarna zal de gepensioneerde brugwachter Wout Pols een brugwachtersverhaal vertellen.

Onderwaterwereld Oranjebrug
In het huisje op de Oranjebrug heeft Ernst Raaphorst de onderwaterwereld onder de brug zichtbaar. Te zien in een videoscherm. Ernst vertelt meer over zijn project. Bij dit huisje treedt een spoken word kunstenaar Steven Koerts op, rond 14.45 uur.

Expeditie Natuurbrug Ooievaarsbrug
In huisje nummer 3 op de Ooievaarsbrug is het project ‘expeditie Natuurbrug’ van Dagmar Haggenburg. Met haar serie foto’s Weeds laat zij zien hoe mooi de natuur kan zijn die wij doorgaans als onkruid bestempelen. De Stadsdichter van Schiedam, Yvette Neuschwanger leest uit eigen werk, rond 15.30 uur.

Met dank aan de gemeente Schiedam, lokale projectleider Julia Snikkers en Stichting Mooi Werk.