10 jaar Stichting Brugwachtershuisjes

23 maart 2022

Dit jaar bestaat de Stichting Brugwachtershuisjes 10 jaar, een moment om bij stil te staan!

In 2012 ontstaan vanuit Rotterdam met het leegstaande brugwachtershuisje bij de Lage Erfbrug. Inmiddels uitgegroeid tot een landelijk netwerk dat zich inzet voor herbestemming van brugwachtershuisjes die door ‘bediening op afstand’ meer en meer de oorspronkelijke functie verliezen.

Uit de nieuwe functies die meerdere brugwachtershuisjes in de afgelopen jaren hebben gekregen, blijkt dat herbestemming bij veel mensen tot de verbeelding spreekt. Dankzij de creativiteit en inzet van de initiatiefnemers van koffiekiosk tot kapsalon of van troosthuisje tot toerismebalie wordt de meerwaarde van herbestemming van de huisjes zichtbaar.

De komende jaren zal het aantal huisjes dat beschikbaar komt alleen maar toenemen, een mooie taak voor de stichting om hier invulling aan te geven door nog meer ruimtebieders en -vragers met elkaar in contact te brengen. We staan dus nog maar aan het begin van nog minimaal 10 jaar herbestemmen van brugwachtershuisjes in Nederland.

Dit jaar blikken we terug en kijken vooruit door verhalen te verzamelen over de betekenis van brugwachtershuisjes voor bruggenbeheerders, brugwachters, erfgoedprofessionals, gebruikers en aanjagers. Het jubileumprogramma dat in de maak is brengt deze verhalen en ervaringen in verschillende activiteiten voor het voetlicht. Heb jij mooie verhalen, anekdotes over brugwachters en/of hun huisjes of ideeën over de toekomst van brugwachtershuisjes? Deel deze dan met ons via info@brugwachtershuisjes.nl. En blijf op de hoogte van het jubileumprogramma via deze site.