Brugwachtershuisje als tiny office en meer

In samenwerking met Sprits concept heeft het brugwachtershuisje bij de Engelenburgerbrug in Dordrecht een veelzijdige nieuwe functie gekregen. Het brugwachtershuisje wordt beheerd door Paul Suijkerbuijk, data expert bij VNG Realisatie, samen met Jasper Stamm en Gabien Hitzerd van Sprits Concept. Paul, Jasper en Gabien gebruiken het brugwachtershuisje als tiny office. Afspraken over het gebruik van het brugwachtershuisje worden in goede harmonie met elkaar gemaakt. Op vrijwel alle doordeweekse dagen wordt er gewerkt in het brugwachtershuisje.

Er worden klanten en leveranciers ontvangen. Met een lekker kopje koffie genieten ze van de mooie plek en het prachtige uitzicht. Het huisje is direct een leuk onderwerp van gesprek, ook in de online meetings. Iedereen vindt het leuk om het brugwachtershuisje van binnen te ervaren.

Paul heeft ondertussen een mooi contact opgebouwd als ‘niet brugwachter’ (inclusief t-shirt met deze tekst) met de echte brugwachters. Dit element zorgt voor hilariteit bij zowel de schippers als de toeristen.  Paul vertelt: “Dit is een belangrijk deel van ons werk bij de Engelenburgerbrug, vooral in de zomer. Dit komt zeker ook door de ligging van de brug vlak bij de plek waar veel rondleidingen langs komen en rondvaartboten afmeren.”

In 2023 was het brugwachtershuisje onderdeel van de route ‘een tegen eenzaamheid’ en tijdens de Dordtse Decemberdagen was het onderdeel van de lichtkunstroute Dwaalspoor. Het brugwachtershuisje is toen vaak gefotografeerd waardoor Paul, Jasper en Gabien bekend geworden zijn in de wijk.

Jasper: “Hierdoor is er een goed contact ontstaan met de buurtgenoten; gesprekjes, mensen die vragen hebben of zwaaien en de eerder genoemde passanten de weg wijzen. Het is een serieuze en leuke bezigheid in het brugwachtershuisje. We hebben folders en plattegronden van de stad in het brugwachtershuisje liggen die we meegeven aan passanten. Ook de brugwachtershuisjesroute Overbruggen van Stichting Brugwachtershuisjes wordt regelmatig uitgedeeld.”

“In januari 2024,” vertelt Gabien, “liep er tijdens de poeziëweek een 2 kilometer lange wandelroute door de stad langs weesgedichten. Op de ramen van het brugwachtershuisje was het weesgedicht ‘De Doler’ te zien, door Josse Kok. Tijdens deze week werd het brugwachtershuisje wederom goed bekeken.”

De samenwerking met de Gemeente Dordrecht verloopt heel goed. Ze hebben regelmatig contact en vervullen de rol als “goede huisvader”. Dit betekent onder andere dat er diensten worden geleverd aan de gemeente. Bij storingen aan de brug wordt er een handje meegeholpen met de handmatige bediening en houden ze daar waar mogelijk een oogje in het zeil op het reilen en zeilen op en rond de brug.

Komende jaren gaan ze op dezelfde voet verder. Er worden veel bezoekers verwacht die even aanwaaien in het brugwachtershuisje. Ook zullen er meer kunstuitingen gaan plaatsvinden en hopen ze af en toe met de gemeente een rondleiding te kunnen geven door de brugkelder. De machines daar zijn een rijksmonument. En natuurlijk blijft het brugwachtershuisje in gebruik als tiny office!

Meer info: www.datavragen.nl & www.spritsconcept.nl

Foto’s en tekst: Sprits concept, Lotti Hesper, Robert Kraak & Wendy Maring