SPOT ON! Apeldoorn

STAD Apeldoorn
BRUGWACHTERHUISJE Deventerstraat / Kanaal Noord (kaart)

COORDINATOR – gemeente Apeldoorn
Wethouider Peter Messerschmidt“Wat een mooi initiatief van de Stichting Brugwachtershuisjes om in 12 steden een brugwachtershuisje in de spotlights te zetten. Ik ben natuurlijk trots dat ons Apeldoornse brugwachtershuisje de Gelderse deelname is in dit project. Het brugwachtershuisje was vroeger een essentiële spil in de bedrijvigheid en handel die ooit hier op het Apeldoorns Kanaal plaatsvond. Met het verdwijnen van de schepen uit het kanaal bleef het huisje enigszins verlaten achter. Toch is het huisje een icoon voor Apeldoorn. Een baken, een gevoel van thuis, een warme herinnering aan vroeger. Maar de komende tijd ook een poëtisch lichtkunstwerk, waar iedereen van kan genieten. Het historische brugwachtershuisje komt letterlijk in een nieuw licht te staan. En dat vind ik mooi: dat heden en verleden elkaar op deze manier raken. Dit maakt het voor mij nog meer de moeite waard om de komende tijd ons brugwachtershuisje in het middelpunt te zetten. Juist in deze donkere maanden. Stadsdichter Herman Kattemölle heeft het prachtig voorwoord in zijn gedicht, of zoals ze in het Engels zeggen: Spot on!”

DICHTER
Herman Kattemölle

MARCO BROEDERS & MOTHERSHIP
Alle lichtkunstwerken voor SPOT ON! zijn een ontwerp van Marco Broeders van co2RO. Voor alle twaalf brugwachtershuisje maakt Broeders een uniek lichtkunstwerk dat is geïnspireerd op de ligging en architectuur van het huisje en op de dichtregel.
Broeders (ruimtelijk vormgever) werkt bij voorkeur in kraakpanden, verlaten industriële gebouwen of kale fabrieksruimten. Met zijn dynamische lichtinstallaties en projecties brengt hij deze ruimten weer tot leven. De lichtkunstwerken worden onder begeleiding van Mothership uitgevoerd.

Activiteiten

  • Onthulling
    Het lichtkunstwerk SPOT ON! Apeldoorn zal woensdag 16 november om 19.00 uur bij de Deventerstraat worden onthuld.
    door Peter Messerschmidt – wethouder Volkshuisvesting, Cultuur en Ruimtelijke Ordening van de gemeente Apeldoorn en stadsdichter Herman Kattemölle. Gedurende de wintermaanden is het lichtkunstwerk in de avonduren en vroege ochtend te zien.
Gedicht ‘Tijdloos Verlangen’

Ooit ontmoette de schipper de wachter
het water de kade, de boot de brug maar
de vaart is eruit, het wachten voorbij.

Wat rest is een onwaardig baken
|een doffe, doelloze diamant
aangetast door de tand des tijds

Het smeekt weer gezien te worden een
tiny expo, gratis bieb of leugenbankje
voor jou en mij waar tijd even niet telt.

Dan zullen de zwanen weer dansen
ontmoet als vanouds het water de kade
is het weer fijn als vroeger thuiskomen.

Herman Kattemölle

DICHTREGEL OP HET HUISJE

de vaart is eruit, het wachten voorbij.

Externe financiering
SPOT ON! Apeldoorn is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de  Gemeente Apeldoorn, VSBfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds provincie Gelderland en Stichting Vrienden van Boei

 

 

 

 

 

 

.

Terug naar het overzicht van alle SPOT ON! brugwachtershuisjes